Gerçek Kavramı ve Yanılgısı


Bir şeyin gerçek olduğunu nasıl anlarsınız ?


ve gerçekliğin referansı nedir ?



Şimdi, kolay olması açısından 2 farklı örneği birleştirerek ne demek istediğimi ve cevaplarını açıklayacağım.



►150km/h hızla bir araç ilerliyor olsun. Aslında aracın hızı yere göre 150km/h dir. Ancak yerinde bir hızı vardır. Dünya kendi ekseninde dönmektedir. Aynı zamanda dünya güneş etrafında, oda galaksi etrafında dönmektedir. Sizin anlayacağınız evrende referans alınacak sabit bir yer yoktur.



Şimdi fark ettik ki bir şeylerden bahsetmek için her zaman referans noktalarına ihtiyacımız var. Eğer arabanın hızından bahsederken herhangi bir kıyaslama noktası seçmezsek, arabanın hızı söz konusu olamaz. Kimse arabanın hızına, hatta hareket edip etmediğine bile karar veremez.



Ancak unutulmamalıdır hiç bir değer aracın gerçek hızı değildir. Aracın gerçek hızını bulmak için evrende sabit bir noktaya ihtiyacımız olduğunu belirtmiştik.



Bu referans sistemi durumu farkında olmasanız da, her zaman her yerde bir şeylere karar verirken etkilidir. Hatta aslında beyin bile tamamen karşılaştırma üzerine kuruludur.



Şimdi durumu gerçeklik kavramına uyarlamaya çalışalım. Buradaki gerçeklik anlamı herhangi bir şeyin var olma durumunu kastetmektedir.



►Öncelikle gerçek olanı nasıl tanımladığımıza bakmalıyız. Daha doğrusun bir şeyin ne kadar gerçek olduğuna.

Elime bir şişe alıp onun gerçek olduğunu söyleyeyim. Kurala göre bunu bir şeylerden referans alarak söylemem gerekiyor. Peki nereden referans aldım ?

Tabi ki aynı seviyede gerçek olan başka bir şeyden (çünkü elde başka seviyede gerçek bir şey yok.) Örneğin bir tabaktan veya senden. Şişe herkesçe ve her gerçek olarak kabul edilen madde için gerçektir. Varlık, varlığı ispatlar.



Ama burada büyük bir sorun var. Referans sistemim hatalı. Çünkü beni, seni, tabağı ve şişeyi gerçek yapan şeyler aynı şeyler. Yukarıdaki örnekle gidecek olursak bu durum 2 arabaya bakarak birbirlerinin hızlarını söylemeye benzer. Bir değer alırsınız, ancak aldığınız değer o referans için doğrudur. Asıl doğru ise evrendeki sabit noktaya göre hız olmalıydı.



Bu durumda bir şeyin gerçek olduğunu iddia edebilmek için. Gerçek olan şeylerin dışına çıkmanız ve onun gerçekten gerçek olduğunu söyleyebileceğiniz, bir şeye - namıdiğer sabit bir noktaya ihtiyacınız vardır.


Özetle varlığın referansı varlık olamaz. Gerçek sandığımız bir şeyi başka gerçek sandığımız bir şey sayesinde tanımlıyoruz. Bu doğru ve kabul edilebilir yol değil.



►Rüyaları veya hayalleri gerçekliği tanımlamak için kullanmazsınız. Çünkü hayaller ve rüyalar enerji tabanlıdır aynı madde gibi. Haliyle hepsi aynı şeydir ve Vardır.

Yorumlar

  1. Gerçek çoktur,görecedir yani aslında yoktur. Var olan sadece yorumlardır

    YanıtlaSil

Yorum Gönder